ADANALIYIK

ADANALIYIK


6 Nisan 2010 Salı

ŞIRDAN


Şırdan Adana yöresine ait bir yiyecektir. Şırdan, Adana'da, "Adana kebap" ve "şalgam" kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.

Büyükbaş hayvanın 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır.

Çok farklı ve çok lezzetli bir yiyecek olan şırdanın görüntüsü tadı kadar güzel değildir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlıbaşına bir sektördür. Yaz veya kış farketmez, her köşebaşında bir şırdancı vardır.

akşam saat 16.00'dan sabah 05.00'e kadar neredeyse her sokak başında şırdancı görmek mümkün. Büyük boy tencerelerdeki şırdan ve taburelerini yanlarına alarak tezgah açan esnaf tarafından satışa sunulan şırdan, ABD ile başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gurbetçiler aracılığıyla gönderiliyor.

Avrupa Birliği kriterleri kapsamında, kokoreç ve diğer sakatatlar gibi satışının yasaklanması istenen, buna rağmen Adana yöresinde gecelerin favori yiyeceği olan, işkembe ve bağırsağın, iç yağ, pirinç ve baharatla birleşmesiyle üretilen şırdanın görüntüsü ilk bakışta itici gelse de tadına bakanların bir daha bundan vazgeçmedikleri belirtiliyor

1 yorum: